Karantéma & női szemmel

podcast

#113 Az első 4 méter

Gajdán Éva Cintiával, a MiniGuruKids és a VonuljVelem projekt megálmodójával, a VonuljVelem könyv írójával a vállalkozásai létrejöttét megihlető „én leszek a legjobb” és „a szintek között megragadni” témájáról, belső motivációjáról beszélgetek.

Évit saját nehéz gyermekkora késztette arra, hogy a MiniGuruKids vállalkozásával, mint gyermek animátor más gyermekek számára meghatározó és boldog élményt nyújtson rendezvényeken. 

Segíteni vágyása motiválta a VonuljVelem program létrehozását, mely azoknak szól eslősorban, akik úgy érzik, hogy bár vannak céljaik, ám azok megvalósításához nem ismerik a következő lépést, vagy a távlati célok rájuk nehezednek. 

A programot megalapozó könyv alcíme – az „Álszent motivációs dumák helyett” – azt az új megközelítést kínálja az önfejlesztés és motiváció terén, hogy szakíts a sablonos és üres motivációs üzenetekkel, és merülj el saját belső világodban. A könyv segít felfedezni és megérteni a valódi motivációkat, célokat és értékeket, amelyek hajtóerőt adnak az életünknek.

Tarts velünk!

Meghallgatom »

#112 A boldogság ötös fogata

Szerinted hány aspektusa van a boldogságnak?

Neked mit jelent a boldogság?

Mi kell ahhoz, hogy igazán, hogy maradéktalanul boldognak érezd magad?

Tudod, hogy melyek boldogságod alapkövei?

Ha ezekre a kérdésekre várod a választ, azt ugyan biztosan tudom, hogy magadban fogod megtalálni – hiszen ahányan a földön élünk, annyiféle verziónk van a boldogságra -, azonban az adásban elhangzott gondolatok talán inspirálnak majd és közelebb visznek a saját verziód felfedezéséhez.

Beszélek a Boldogságkönyv 28 aspektusáról és beavatlak személyes boldogságom alapköveibe, a boldogság ötös fogatába.

Tarts velem!

Meghallgatom »

#111 Szenvedély(betegség)

Mi az a szenvedélybetegség és mikor mondhatjuk azt, hogy a bennünk dolgozó elköteleződés már káros?

Hogyan válunk valami rabjává?

Mik azok az addíciók, amelyekkel sokan küzdenek és hogyan fedezhetjük fel ezek meglétét az életünkben?

Mikor mondjuk, hogy függő valaki és ha ez a folyamat visszafordítható, hogyan segíthetjük a gyógyulás folyamatát érintettként?

Mit tesz a szakértő a felépülés folyamatában?

A fenti komoly kérdésekre keresem a válaszokat vendégemmel, Gubucz-Pálfalvi Sejlával, a Pálfalvi Centrum tulajdonosával és szakmai vezetőjével.Addiktológusként a fenti kérdések kapcsán Sejla hozzáértő segítséget nyújt szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak. 

Fontos téma, és mindenkit érint, még azokat is, akik közvetlenül nem elszenvedői alkoholizmusnak, játékszenvedélynek, evési problémáknak és bármely még ide tartozó szerfüggésnek.

A társadalmi edukáció fontos ebben a témakörben is. Felkészülni, megelőzni ugyanis sokkal kézenfekvőbb megoldása a problémáknak, ahogyan a tudatosság itt is főszerepet érdemel.

Meghallgatom »

#110 Lámpaláz, és ami mögötte van – Beszélgetés egy prezentációs trénerrel

Te lámpalázas vagy?

Hogy éled meg, ha mások, idegenek vagy sok ember előtt kell beszélned?

Mi okozza a fellépés, mások előtti prezentáció vagy szereplés okozta lámpalázat?

Milyen elakadások lehetnek a téma mögött?

A fenti kérdések mellett arról beszélgetek az adásban Dr. Németh Zoltánnal – vagy, ahogy ma már sokan ismerik, Dr. Prezivel -, hogy milyen technikák, felkészítő kurzusok, eljárások, tréningek és foglalkozások léteznek, melyek segítségével – és persze a hozzáértő szakember támogatásával – belőlünk, mindannyiunkból válhat sikeres előadó, prezenter.

A könyv, amit Zoli és szerzőtársai írtak, és amely sorrendben immáron már az ötödik, konkrét megoldókulcsokat ad a lámpaláz leküzdésére.

Meghallgatom »

#109 Szabadság és inspiráció

Tudod, hogy mik a Te érzelmi motivátoraid?
Neked fontos a szabadság?
Szeretsz inspirálódni?
Fontos, hogy hass másokra?
Mit gondolsz, mi hajt Téged az életben előre?

A kérdések mentén beavatlak abba – kissé szentimentális, itt-ott elérzékenyülő stílusban -, hogy hogyan találtam rá életem elsődleges érzelmi motivátoraira, és hogy melyek ezek. Neked is vannak ilyenek az életedben és ezek alapvetően meghatározzák, hogy hogyan lenne jó, avagy hogyan szoktál dönteni, érezni bizonyos dolgokkal, helyzetekkel, emberekkel kapcsolatban.

A személyes, intim hangulatú adás szinte „önbevallás” arról, hogy számomra mit jelent a szabadság és az inspiráció, és hogy mit köszönhetek nekik, illetve azoknak az embereknek, akik elvezettek hozzájuk.

Meghallgatom »

#108 EL-FÁ-RAD-TAM

Érezted már, hogy ki vagy merülve?

Általában fizikailag, szellemileg vagy lelkileg fáradsz el előbb?

Téged mi tesz fáradttá? 

Mitől fáradsz el a leginkább?

Vannak globális (makro) és közvetlen (mikro) folyamatok, események, amelyek fáradt, fásult, kimerült állapothoz vezettek az elmúlt időszakban? Ha léteznek ilyenek, mik ezek?

Mi az, ami a segítséget kérőt (ügyfelet, klienst), és mi az, ami a segítőt is kifárasztja?

Van-e megoldás és, ha igen, mit kell tennünk segítőként és mit kell tennünk úton levőként, hogy visszanyerjük egyensúlyunkat?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgetek az adásban Steigler Andreával, akivel így az Everness Fesztivál intenzív hete után mi magunk is fáradtnak, kicsit lemerültnek érezzük magunkat.

Vizsgáljuk a tapasztalati szinten látható okokat és folyamatokat, megvilágítjuk a kérdést a hozzánk forduló ügyfelek, kliensek szemszögéből, de nyíltan beszélünk saját állapotunkról és keressük a választ az egyensúlyi állapot visszanyeréséhez. 

Ha Te magad is érezted már a kimerültséget, esetleg most is épp egy ilyen állapotodban vagy, hisszük, az elhangzottak és a behozott nézőpontok segíthetnek Neked megtalálni a benned lévő válaszokat a saját „miértedre”.

Tarts velünk!

Meghallgatom »