Feldolgozás – istennők napjainkban

Nő vagyok.

Egy ponton – hiába a sok önismeret és fejlődés (magamhoz képest), én is ki tudok borulni: amikor éhes vagyok, amikor keveset aludtam és amikor nem érzem az érzelmi stabilitást. Ez az én egyéni szintem.

De nézzünk körbe kicsit magunk körül, társadalmi szinten. Robbanásra kész mindenki és minden. Ha nézzük a híreket (ne!!!) láthatjuk, hogy a feje tetejére állt a világ. Ilyenkor bennünk is óhatatlanul megszületik a pánik. Feldolgozni azt a pszichés állapotot, ami a mai társadalmunkat jellemzi, ugyanolyan nehéz, mint az önmagunk élethelyzetével, érzéseivel megbirkózni. – Ha csak nem nehezebb…

A kialvatlan, békét nem sejtő, éhező társadalom napról napra hisztérikusabbá válik körülöttünk és félő, hogy egy idő után robban(hat). Ezeket az időket éljük napjainkban. Nehéz kimondani …

Mit tudunk ezellen tenni? Milyen kapaszkodóink lehetnek?

 Nézzünk csak egy kicsit a dolgok mögé és vizsgáljuk meg a régi istenségeinket. Ismerősek lesznek!

 
Gaia a föld istennője. Héra a házasság és a születés istennője. Aphrodité a szerelem és a szépség istennője. Pallasz Athéné a bölcsesség, a jog, a tudás, a művészetek istennője. Hébé az ifjúság istennője. Hesztia a családi tűzhely védőistennője. Démétér a föld és a termés istennője. Perszephoné a termékenység istennője. Emlékszel rájuk?

Látod, csupa nő. Csupa istennő. Olyan feladatokkal, amelyeket a mai kor istennői – te és én – egyszemélyben testesítünk meg. Vedd csak sorra őket! Házasság, születés, szerelem, szépség, tudás, bölcsesség, művészet, ifjúság, családi tűzhely, termés, termékenység… Mind-mind pipa. Mind ott van benned és bennem. Mind a te feladatod otthon. És az enyém nálunk. Mennyi szerep, mennyi feladat, ami a vállunkat nyomja.

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy ha „Anya jól van, akkor mindenki jól van otthon”. Ez nem véletlen. Úgy gondolom, hogy társadalmi szinten is ugyanez a helyzet. Hogy lenne a társadalmunk békés, ha a modern kor Istennőinek egyszemélyben kell megfelelnie minden egyes fenti területen, amit annak idején külön-külön töltöttek be?

A 21. századi nők percről percre „árészi” bravúrral vívják csatáikat a megbecsült, egyenrangú elismerésért otthon és a környezetükben, amelyet jelenleg csak a család- és nemzetközpontú ideológiák támogatnak. Elvileg. Támogatás, hit és megfelelő elhivatottság nélkül a nők felé.

A mindennapi stressz és az állandó küzdelem beleivódik az istennőkbe, akik tovább örökítik és genetikai szinten kódolják a gyermekeikbe azt, felnevelve így újra és újra egy olyan generációt, akik már eleve hátrányból indulnak. Itt tartunk most. Évszázadok mellőzöttségének terhével az ereinkben.  Hogy lehetne békés és mentálisan egészséges egy társadalom lestrapált, meg nem becsült nőkkel? Hogy lehetne helyes értékek mentén élni az ősi tudás hiányában, ami egy anyai szívben doboghat csak? Feldolgozni azt a traumát, ami már évtizedek, sőt évszázadok óta a nőket éri?  Hát nem kis feladat.

A remény azokban a női körökben van, ahol kisebb csoportokban igyekeznek rálelni önmagukra és sorsfeladataikra társaink, hiszen a kollektív gyógyulás is egyéni szinten kezdődik el. Szépen, alulról építkezve. Meg kell tanulnunk elviselni és feldolgozni a minket érő stresszt és agressziót, mert a felnőtt életben ez az a képesség, ami meg tud védeni minket és a konstruktív megoldásokat biztosítja. A régi mintákat pedig akkor tudjuk elhagyni, amikor megtörtént bennünk a felismerés, hogy min is volna érdemes változtatni.

Feldolgozni az új érzéseinket és az ebből fakadó élethelyzeteket nem egyszerű feladat. Biztosan te is érezted már, hogy olykor legszívesebben elfutnál önmagad elől és egyszerűen csak homokba dugnád a fejed, máskor viszont szeretnél mindent megoldani vagy meglépni azonnal. A helyes út valahol a kettő között van, hiszen az életet nem hagyhatjuk elfolyni magunk mellett. Igyekeznünk kell nap, mint nap feldolgozni a tanulságait, s ezen az úton, ami fontos, úgyis belénk épül észrevétlenül.

Én hiszem, hogy a gyógyuló nők és anyák a szebb jövő zálogai családi és kollektív szinten egyaránt. Hiszem, hogy a sorsát megértő, a múlt puttonyait és káros mintáit feloldó, tovább nem örökítő nőiség hozza el azt a békét amire vágyunk kint és bent egyaránt. Fel kell tudnunk állni abból a nyomásból, amit hosszú idők óta pakolnak a mai istennőkre, és az ősi tudás birtokában kell felállnunk egymás kezét fogva. Keress kapcsolódásokat, női köröket, járj nyitott szemmel és légy te is az ébredés része!

Legfrissebb bejegyzéseink

Kövess minket a social médiában is!